Rabu, 26 Ogos 2015

RESEPI SAMBAL JERING BY MALINDA SAKURA.....

salam..... seperti yg dijanji kan.. resepi sambal jering by me.. kihkihkih mesti korang ckp jering pun makn ke.. ok la adik 2 .. kakak ni org kampg dulu hdup agak susah la.. so apa yg ada yg boleh makn kita makn je la ye.. bersyukur n jgn memilih tau allah marah heheheh..korang mesti ada yg x suka bau jering ni kan ? bila sishi ( kencing) mesti bau kuda) kan jgn nk tipu dosa tau hahhhah.. tapi akak suka je makn warisan family mesti la akak yg sambungkan.. so apa lagi amik pen n kertas akak nk bagi resepi ni..


1- bahan utama ni.. jering yg dah tua di semai dlm Tanah .. bila dah kuar akar dia tu maksudnye boleh dah masak...faham ke idokkk.x faham lantokk korang la.. janji akak faham hahahha.. ok korang potng mcm dlm pic ni tau.. pandai la korng yekkk..lepas dah potng . sila basuh bersih 2.. kalu x bersih lantok la korng yg telan hahahh.. lepas tu goring dlm minyk yg sederhana tau.. jgn api kuat nanti hangit plak jering tu ye adik 2..

 
2- ok lepas dah goreng tu bila dah Nampak mcm dah garing tu korang angkat la..lepas tu letak tepi tau.. jgn curi makan plak nanti pahit hahahha kalu nk rasa ikt korng la mls akak nk layan ...
 
 
3-  lepas tu korng potong la bawang n ikan bilis ( buang perut jgn la potng kang rupa apa plak ikan bilis korng tu kan) ikt korang la nk banyak mana korng bajet 2 je la k. korng yg nk makn selalu akak letak just nice je sebab nk rasa jering tu.. kalu x korg makn la ikan bilis n bawang je la k..lepas tu korang goring dgn minyak.. ala buat mcm nk masak sambal ikan bilis.. hihihi x kan x tau... malu la kalu x tahu hahhaha..


4- lepas tu masukan cili boh.. @ cili kering dan kacau je la sampai sambal tu masak tau.. sampai naik minyak tu.. kalu cili x masak sila la amik no giliran pergi toilet ( jamban)..tahap kepedasan ikt korang la pandai bajet k..
 
5- lepas cili dah masak apa lg sila masukan jering yg dah goreng tadi tau..

 6- lepas tu kacau kejap dlm 5 minit...
 7- lepas tu sila masukkan air banyak sikit tau. nk bagi jering tu lembut dan empuk......
pandai la korang bajet tau..sila letak perasa garam.. n ajinamoto.. bila dah kering tu rasa la masin dia ok ke x ikt tekak korang ye...
 8- lepas dah kering tu chek la jering tu dah lembt atau x. kalu x lembut sila tambah air lagi sikit dan keringkan ye...
 
9- ok dah siap ni la rupanye lepas masak.. menarik x.. bagi akak menarik je yob hahhaha

 
10- kita up lagi sekali sedapnye laporrr la plak huhuhuhu

 
11- ok sila amik nasi panas 2 satu pingan penuh.. sila letak ikan patin masak lemak tadi dan sambal jering korang masak tadi.. amik pergi la area tv .. makan sambil tgk tv fuhhh nikmatnye....ok itu je la resepi kali ni ye... nanti kita share lg resepi yg lain ... hihihi bye uoilllssss...
 
END
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan